Jerome Neu
Gözyaşı Entelektüel Bir Şeydir
Kendime Koçluk™ Kütüphanesi 130
Jerome Neu – Gözyaşı Entellektüel Bir Şeydir / S: 31
Niçin ağlıyoruz?
Kısa cevabım: çünkü düşünüyoruz. Ancak elbettebazen ayak parmağımızı çarptığımızda ya da en azından bebekken de gazımız var diye ağlarız. Çok daha doğal bir cevapsa, üzgün olduğumuzda,kederlendiğimizde, utandığımızda ya da başka türden bir hayal kırıklığı durumunda, bir duygu patlaması olarak ağladtgımızdır, buna karşın duygu deneyiminin bahsedilen türdeki alternatiflerle ne gibi bir bağlantı içinde olduğunu merak eden de çıkabilir.
Gözyaşı kaynağı olarak duygular düşünmeyle ya da gaz çıkarmayla alakalı mıdır veyahut ziyadesiyle düşünce ya da fiziksel acı durumlarına mı yakınsar? Peki, niçin diğer canlılar ağlamaz? (Bir an için ağlamadıklarını varsayalım.) Düşünmüyorlar mı? Üzüntü verici şeyler düşünmüyorlar mı? Düşünebilsinler ya da düşünemesinler, şüphesiz, acı çekebiliyorlar. Gözyaşı sadece insan yüzüne mi düşer? Kısa cevabım açıklanmaya ihtiyaç duyuyor.
Blake dul gözyaşından, aşk ya da af gözyaşından söz eder. Şüphesiz keder kadar sevinç gözyaşları da vardır, diğer türden gözyaşları da. Bu farklı lürdeki gözyaşlarını birbirinden ayıran nedir? Psikolojik değil: Tüm gözyaşları birbirine benzer. Aradaki ayrım, gözyaşlarını tetikleyen veyahut açığa vuran düşüncelerde yatar.
Farklı bir noktadan bakarsak, ağlayan ile gözleri dolan arasında da fark vardır, sevinç ya da keder gözyaşları arasında da veyahut soğandan ya da başka bir sebepten ötürü dökülen gözyaşları arasında da. Duygusal gözyaşları, kendiliğinden tetiklenmiş ya da refleks gözyaşlarından farklı olarak düşünceyle oluşur. Bu, böylesi gözyaşların ciddiyetle düşünmenin ve ölçüp biçmenin ürünü olduğu anlamına gelmez, asıl olan, onların dünyanın gerçekteki durumundan ziyade dünyayı nasıl kavradığımıza ve nasıl düşündüğümüze bağlı olduğudur.
Gözyaşları dünyanın olduğu kadar bizim de doğamızı açığa vurur.